Dieta KETOGENICZNA to dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów oparta na zupełnie innych zasadach, a właściwie – proporcjach. Podstawowym składnikiem odżywczym tej diety jest tłuszcz, to właśnie on dostarcza energii do codziennych wyzwań. Pochodzi on przede wszystkim z tłustych ryb i mięs, olejów, orzechów, awokado, nasion i pestek.
Kolejnym, co do ważności makroskładnikiem tej diety jest białko, które występuje tutaj w nieco większej, niż standardowej, ilości i zapewnia tym samym wysoką gęstość odżywczą.
Ostatnim, ale równie ważnym elementem są węglowodany. Występują one w diecie KETOGENICZNEJ w najmniejszej, ściśle określonej ilości na poziomie 30-50 g / dobę*, a ich głównym zadaniem jest promowanie powstawania ciał ketonowych. Pochodzą one z niskowęglowodanowych warzyw i owoców; źródła te dostarczają do organizmu szereg witamin, składników mineralnych oraz błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Prawdziwym wyzwaniem jest zbilansowanie i utrzymanie odpowiednich proporcji, które jednocześnie będą dostarczały ferii walorów smakowych i estetycznych. Trudna i wymagająca, ale ciekawa i jedyna w swoim rodzaju. Spróbujesz?
*Dotyczy węglowodanów przyswajalnych (podlegających trawieniu), które razem z błonnikiem pokarmowym (niepodlegającym trawieniu) stanowią węglowodany ogółem.