fbpx

DIETA LOW CARB

STRONA GŁÓWNA - AKTUALNOŚCI - DIETA LOW CARB

DIETA LOW CARB

Dieta LOW CARB to kolejna odsłona diety o zmniejszonej zawartości węglowodanów (LCD). Głównym założeniem tego sposobu żywienia jest stabilizacja poziomu glukozy we krwi w związku z eliminacją i/lub dużym ograniczeniem produktów zawierających węglowodany proste (cukry). Dopuszcza się obecność węglowodanów, głównie złożonych, na ściśle określonym poziomie <130 g / dobę*. Pochodzą one głównie z nieskrobiowych warzyw i niskocukrowych owoców; źródła te dostarczają do organizmu szereg witamin, składników mineralnych oraz błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Podstawowym składnikiem odżywczym tej diety jest tłuszcz, to właśnie on dostarcza energii do codziennych wyzwań. Pochodzi on przede wszystkim z tłustych ryb i mięs, olejów, orzechów, awokado, nasion i pestek.

Kolejnym, co do ważności makroskładnikiem tej diety jest białko, które występuje tutaj w nieco większej, niż standardowej, ilości i zapewnia tym samym wysoką gęstość odżywczą. Źródłami tego makroskładnika, obok ryb, mięsa i jaj, są produkty nabiałowe.

Korzyści ze stosowania diety LOW CARB mogą odczuć zarówno osoby zdrowe, jak i cierpiące m.in. na zaburzenia gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca), choroby neurologiczne i pasożytnicze**.
Nieco inny punkt widzenia niby podobny, a jednak nieznany… Ciekawe połączenia smaków w prostej, ale niebanalnej formie. Podejmiesz tą próbę? 🙂

*Dotyczy węglowodanów przyswajalnych (podlegających trawieniu), które razem z błonnikiem pokarmowym (niepodlegającym trawieniu) stanowią węglowodany ogółem.
**Dieta LOW CARB nie jest dietą leczniczą, przed zastosowaniem w zdiagnozowanej chorobie, zaleca się konsultację z lekarzem / dietetykiem.
Zostań z nami na dłużej
i zyskuj dodatkowe korzyści!
Zapisz się do naszego Newslettera
4LINE-CATERING.PL | © Copyright 2022 sp. z o.o. – All rights reserved