Dieta z niskim indeksem glikemicznym bez laktozy kieruje się zasadą obniżonego indeksu glikemicznego. Czego zatem można się po niej spodziewać?
Pięć posiłków rozplanowanych regularnie w ciągu całego dnia to już połowa sukcesu! Na drugą połowę, pracują składniki odżywcze, tak mądrze zapakowane w pudełka.
Węglowodany, na których opiera się ta dieta zawsze będą: bardziej surowe (krócej gotowane) i bardziej… grubsze 😉 (mniej rozdrobnione).
Jeśli produkty zbożowe to w 99,9% z pełnego przemiału ziarna, tak jest smaczniej i zdrowiej! Świeże warzywa i owoce zapewnią stałą podaż witamin i składników mineralnych.
Dodatek białka w postaci chudego mięsa, ryb, jaj i nasion roślin strączkowych pysznie umili terapię, a zdrowe tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zatroszczą się o jej przeciwzapalny charakter.
W diecie tej wykluczeniu podlegają produkty, które są źródłem laktozy, czyli cukru mlecznego. Standardowo znajduje się on w produktach nabiałowych, takich jak: jogurt, mleko, czy biały ser.
Taka interwencja może jeszcze bardziej pomóc w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi, co może być widoczne, szczególnie w pomiarach wczesnoporannych.
Tak zbilansowana dieta będzie jeszcze bardziej idealnym wsparciem w dietoterapii cukrzycy i insulinooporności 🙂 Zadbaj o siebie!*
*Dieta LOW IG + BEZ LAKTOZY nie jest dietą leczniczą, przed zastosowaniem w zdiagnozowanej cukrzycy/ insulinooporności zaleca się konsultację z lekarzem/ dietetykiem.